
Brussel, 24 juli 2025

Afbeelding van EmDee, onder de licentie GNU Free Documentation License, versie 1.2 of elke latere versie gepubliceerd door de Free Software Foundation. Bron: Paleis der Natie (Wikipedia).
▶ Een nieuw wetsvoorstel dat momenteel besproken wordt in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in België, wil systematisch voorrang geven aan binnenlandse passagiersdiensten die worden uitgevoerd in het kader van openbare dienstverplichtingen (PSO) – zoals de diensten van de nationale operator NMBS – boven commerciële en internationale treindiensten.
▶ Hoewel het doel wellicht is om het binnenlandse spoorvervoer te beschermen, druist deze aanpak fundamenteel in tegen het principe van eerlijke, niet-discriminerende toegang tot de spoorweginfrastructuur.
Door haar centrale ligging is België een natuurlijk knooppunt voor internationaal spoorverkeer. Hogesnelheidslijnen zoals Parijs–Brussel–Amsterdam bieden cruciale grensoverschrijdende connectiviteit, ook voor vele binnenlandse reizigers..
▷ De groeiende interesse van internationale spoorwegoperatoren in het Belgische netwerk is een teken van succes en Europese integratie – geen bedreiging.
Volgens de huidige EU-regels moet spoorweginfrastructuur op een transparante en eerlijke manier worden toegewezen. Standaard voorrang geven aan PSO-diensten – zelfs op verzadigde trajecten – zou commerciële en internationale operatoren onterecht benadelen. Zij investeren immers in innovatie, duurzaamheid en klantgerichtheid, vaak zonder een beroep te doen op de reeds zwaar belaste overheidsbudgetten.
Deze operatoren leveren een essentiële bijdrage aan de modal shift en aan klimaatdoelstellingen, door levensvatbare alternatieven te bieden voor het vliegtuig of de auto. België zou hun toegang niet moeten beperken, maar juist moeten investeren in capaciteitsuitbreiding en concurrentie bevorderen die álle reizigers ten goede komt – zowel binnenlands als internationaal.
Wij verzetten ons krachtig tegen elke wetswijziging die het principe van neutraliteit bij de toewijzing van infrastructuur in gevaar brengt. Het beschermen van openbare diensten mag geen excuus zijn om vooruitgang, keuzevrijheid en grensoverschrijdende mobiliteit af te remmen.
ALLRAIL-secretaris-generaal Nick Brooks verklaart:
“Het standaard voorrang geven aan openbare diensttreinen ondermijnt eerlijke concurrentie en schendt het principe van niet-discriminerende toegang tot de spoorweginfrastructuur. België zou moeten inzetten op capaciteitsuitbreiding, niet op beperking ervan.”